fredag 16. januar 2009

Om brød og sånn.

Hva er det egentlig med brød? Nå høres jeg ganske standup-like ut, men likevel, hva er greia med brød? Først er det tørt og ekkelt, så blir det seigt og heslig å tygge. Og vi spiser det i rikt monn. Hele tiden, 3-4 ganger om dagen, stapper vi nordmenn munnene våre fulle av dette svært mediokre produktet. Vi tar legger det i matpakker, slenger oppå noe pålegg og lagrer det i tempererte sekker og vesker i 4-5 timer før vi drar det opp kun for å smake at kvaliteten på både brødet og pålegget er kraftig forringet. Et produkt som i utgangspunktet var elendig, har altså blitt enda verre. Hvorfor gjør vi dette hver eneste dag? Hvorfor?

Og det virker som det bare er i Norge vi driver med dette tullet. Bare du reiser over grensa til Sverige finner du et samfunn hvor det serveres varmretter på skoler, og folk stikker ut på kafé eller restaurant og konsumerer sin lunsj. Det er som en fantasiverden. Snus, billigere alkohol og varmmat til lunsj, hva mer kan man begjære i en stat?

Ettersom jeg er såpass opptatt av å ta opp kampen mot brødet og dette latterlige fiberlandet, tar jeg meg herved den frihet å lage en motstandsgruppe mot brød og lignende produkter. Alle som føler det samme brennende hatet mot brød, må melde sin interesse, slik at de får medlemsstatus og kan bidra i kampen mot rug, durra og hvete.

For at folk lettere skal forstå hva gruppa står for, har jeg også forfattet et lite manifest over gruppas bedrifter. Som dere vil merke, har jeg gått grundig til verks for å redusere brødets posisjon kraftig, samtidig som jeg har tatt hensyn til litt "mindre" brødhetssaker. Så gruppas aktivitet og fundament bygger altså på et helhetlig brødhat. Alle monner drar, som uttrykket sier, og vi må gjøre både store og små grep for å fjerne brødet.

1. Gruppa bør gå inn for å avskaffe uttrykket "den enes død er den andres brød", og legge press på språkrådet v/leder Sylfest Lomheim, slik at dette uttrykket revideres til "den enes død er den andres varmrett". Gruppa støtter derimot uttrykkene "dum som et brød" og "ta deg en bolle", selv om gruppa helst ser at "bolle"(som gjerne blir sett på som en positiv gjærbakst), byttes ut med "fiberrik grovbakst".

2. Gruppa skal etterhige å legge ned flest mulig jordbruk og stoppe produksjonen av rug og andre kornsorter som er fundamentet for brødets eksistens. Dette skal gjøres ved å legge press på landbruksdepartementet og kneble Venstres leder og subsidie-fantast, Lars Sponheim. L. Sponheim har lenge stått som en skyttsengel for brødet, og må destrueres ved makt.

3. Brødet stammer opprinnelig fra Egypt, og det er funnet arkeologiske bevis for at det begynte å forpeste verden allerede så tidlig som for 5000 år siden(jf. wikipedias artikkel om brød). Det er mulig at dette er en følge av Guds landeplager da Farao ikke ville la Moses' folk gå fri. Dette er dog noe usikkert. Med bakgrunn i dette ønsker gruppa å boikotte all import fra Egypt og tar sterk avstand fra alle Egyptrelaterte artikler, dette være seg pyntesfinxer og pyramideformede gjenstander, med mindre disse er utført i Mayastil. Gruppa stiller seg dessuten positiv til forslag om nukleære maktgrep mot Egypt.

4. Gruppa er sterk motstander av brødpropagandaen den norske skole bokstavlig talt fórer de fragile små barneskoleelevene. Det er knallhard PR for et stygt og ekkelt kornprodukt ingen egentlig vil vedkjenne seg, og det er bestialsk å presse dette på unge skoleelever på et såpass tidlig stadium. Følger av denne hjernevaskelsen kan være et livslangt løp med fullkornsbrød 3 ganger daglig, en skjebne gruppa ikke unner noen. Dersom noen morbide sjeler absolutt ønsker å utsette seg for brød, skal dette skje frivillig og ikke gjennom press fra et iskaldt samfunn.

5. Gruppa skal minst 3 ganger årlig ha demonstrasjoner hvor en bakeriforretning raides og det insemineres vann i brødene bak disken med en stor sprøyte. Dette skal symbolisere opprøret mot fuktighetsmangelen i brød. Saftig og mør mat til folket! Videre skal gruppemedlemmene iføre seg matchende, tettsittende drakter, gjerne med emblemer på/ved brystregionen som driver antipropaganda mot brød.

Alle som føler seg kallet til å ta opp kampen må melde fra. Sammen, sammen, skal vi kjempe.

Steinar "Chili Con Carne" Morland.

6 kommentarer:

  1. Duverden, det kaller jeg engasjement. Jeg foreslår at dere også tar et oppgjør med Kirkens Fadervår. Gruppa kan jo lene seg tungt på Marie Antoinettes utsagn "Hvis folket ikke har brød, kan det jo spise kaker."
    Ellers antar jeg at dere utnevner Johan Herman Wessel til deres høye beskytter:
    "At smørrebrød er ikke mat,
    og kjærlighet er ikke hat,
    det er for tiden hva jeg vet
    om smørrebrød og kjærlighet."

    Bjørn Helge

    SvarSlett
  2. Nå må du være forsiktig med å ta "alle under én kam", Morland. Det er sant at brød kan være både seigt og ekkelt, men selv du - brødhater extraordinaire - må vel kunne kjenne igjen den genuine gleden man får av et stykke ferskt, hjemmelaget brød med brunost. Denne gleden oppstår selvsagt bare når brødet er nybakt. Brød er nemlig som døgnfluer; de har kort levetid. Få timer etter at brødet er tatt ut av ovnen og plassert på kjøkkenbenken er det rett og slett uspiselig. NYBAKT brød til folket! (Og da utelukkes selvfølgelig det matvarebutikkene mener er "nybakt brød")

    Kristin "Lorry" Aune

    SvarSlett
  3. Fullstendig enig, brød suger. Er en grunn til at man blir kalt brødhue om man er, ja, dum som et brød.

    Mvh Simon Rugbakst Evjen

    SvarSlett
  4. Steinar... Jeg skal prøve å respektere dine meninger, selv om det blir vanskelig. Brød har i mange år vært norges ryggrad, nordmenns grunnlag for et godt og sunt liv! Og her kommer du med dine forvridde meninger. Brød smaker godt, brød er sunt og personlig synes jeg du er et brød! JA; brød blir gammelt, brød blir tørt. Men det blir vel kanskje du også med årene?

    Hilsen Undertegnede (Simen "Loffen" Gjerdevik)

    SvarSlett
  5. Selv spiser jeg brød hver dag, og jeg stortrives med det. Du kan jo ikke ha et voldsomt stort "brødspekter", da det virker som om du tar alle brød under en kamp og på generell basis mener at brød er søppel. Sunt er det også, i motsetningen til denne varmmaten på skolen du snakker om. Pålegg kan også gjøres kreativt, husk det:)

    Kverulerende som vanlig, mvh Simon Utseth Sandvåg

    SvarSlett